תולדות המכון

מכון איינשטיין נוסד עם הקמת האוניברסיטה העברית בשנת 1925. חברי הסגל הראשונים של המכון היו אברהם הלוי פרנקל, מיכאל פֶקֶטֶה ולתקופה קצרה אדמונד לנדאו. בשנים הבאות, צורפו חברי סגל מכל העולם תוך שימת דגש על כישרונות ישראלים.

הירחון הישראלי למתמטיקה (The Israel Journal of Mathematics) נוסד בשנת 1963 כהמשך ל-Bulletin of the Research Council of Israel (חלק ו'), והוא יוצא לאור על ידי מאגנס, הוצאת הספרים של האוניברסיטה העברית. הירחון מפרסם מאמרים בכל תחומי המתמטיקה ומדעי המחשב התיאורטיים, ומפרסמים בו חוקרים מרחבי העולם.

המחלקה למדעי המחשב הוקמה בשנת 1969 כחלק ממכון איינשטיין למתמטיקה. בשנת 1992 הפכה המחלקה למכון למדעי המחשב, היום חלק מבית הספר להנדסה ולמדעי המחשב ע"ש רחל וסלים בנין.

המכון שומר על קשר קרוב עם המרכז לחקר הרציונליות של האוניברסיטה העברית - מרכז מחקר בין-תחומי החוקר קשרים בין מתמטיקה, כלכלה, פסיכולוגיה, חקר המוח ועוד. במרכז מתבצע חלק נכבד מן העיסוק המחקרי של חברי המכון בתורת המשחקים ובכלכלה מתמטית.

 The Hebrew University. Class in mathematics. Einstein Institute, 1932? / Library of Congress Prints and Photographs Division. © The department of information and public affairs, The Hebrew University of Jerusalem, All rights reserved.

 

השנים הראשונות (1925-1928)

המכון למתמטיקה נוסד עם פתיחת האוניברסיטה העברית ב- 1 באפריל 1925. טקס פתיחת המכון נערך יום קודם לכן, ב- 31 במרץ 1925. על הקמת מכון למתמטיקה הוחלט על ידי מועצת הנאמנים בפגישה במיניץ' בספטמבר 1925. משימת הקמת המכון הוטלה על פרופ' אדמונד לנדאו, שהיה עד אז פרופסור באוניברסיטת גטינגן, גרמניה, ואת עבודתו המשיכו פרופ' אמירה, פרופ' פקטה, פרופ' פרנקל ופרופ' לויצקי.

מקור: שאול כץ. "מדע טהור" באוניברסיטה לאומית, מכון איינשטיין למתמטיקה ומכונים אחרים באוניברסיטה העברית בתקופת התהוותה. תולדות האוניברסיטה העברית בירושלים: שורשים והתחלות. הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית; תשנ"ז, 1997. עמודים 397-456.

בניין פיליפ וטנברג, הר הצופים (1928-1948)

הבניין הוקם בעזרת תרומתו הנדיבה של פיליפ וטנברג מניו-יורק. הבניין הוא אחד מן הבניינים הראשונים שנבנו על הר הצופים עם הקמת האוניברסיטה העברית. הבניין תוכנן על ידי האדריכל הירושלמי בנג'מין חייקין בשיתוף עם סר פרנק צ'רלס מירס. הבניין יועד לשמש משכן למכון איינשטיין למתמטיקה, ובתוכו היו שני אולמות להרצאות, ספריה ומשרד למרצה. מירס תכנן גם את עיצוב האבן הדקורטיבי לכניסה הראשית ולחלונות. התבנית מעל הכתובת מייצגת את משפט פיתגורס. הבניין הושלם באוקטובר 1928 וטקס הפתיחה של המכון נערך ב-31 באוקטובר באותה שנה. המכון שכן במבנה עד למלחמת העצמאות, בשנת 1948.

עם איחוד ירושלים וחזרת האוניברסיטה העברית להר הצופים, הבניין שימש את "המרכז להוראת מדעי הטבע ע"ש אסטל ויוג'ין פרקוף". בשנת 1982, כאשר לימודי מדעי הטבע רוכזו בגבעת רם, שופץ הבניין בתרומתם הנדיבה של יוסף וסיל מייזל ז"ל, וכיום הוא משמש את מכון הרמן ליהדות עכשווית. הכתובת והתבליט עודם מתנוססים מעל הכניסה.

 

Photography by David Harris. Around 1945 ?  Photography by Alfred Bernheim

המכון עובר למלון קינג דיוויד (1950-1957)

בשנים 1950-1957 פעל מכון איינשטיין למתמטיקה מן האגף הצפוני של מלון קינג דיוויד.

מעבר לבניין הנוכחי: בית מנצ'סטר (1958-)

מאז 1958/9, מכון איינשטיין למתמטיקה ממוקם בבית מנצ'סטר, בקמפוס אדמונד יעקב ספרא.

הבניין הוקם בשנת 1957 בנדיבותה של הקהילה היהודית במנצ'סטר.

הבניין והספרייה שלו תוכננו על ידי האדריכלים היינץ רָאוּ ודוד רזניק (שתכננו גם את בית הכנסת ע"ש ישראל גולדשטיין בקמפוס אדמונד י' ספרא). ראו תכנן גם את בית הכנסת ואת הכיתות ומבני המנהלה בקמפוס הירושלמי של היברו יוניון קולג' – מכון למדעי היהדות בשנת 1963. רזניק לימד באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל בירושלים והיה חלק חשוב בעיצוב קו הרקיע של ירושלים כפי שאנו מכירים אותו כיום. הוא היה ממעצבי קמפוס הר הצופים באוניברסיטה העברית וזכה בפרס ישראל לאדריכלות בשנת 1995.

התרחבות לבניין רוס (2014-)

עם התרחבות המכון, החל משנת 2014, הוקצו קומת הקרקע וקומת המרתף של בניין רוס לטובת המכון. הבניין מאכלס חלק ממשרדי הסגל, את מרבית משרדי המאסטרנטים והדוקטורנטים ואת מועדון הסגל הזוטר.